Ik wil een infosessie
volgen
Back to the news

Op chantier bij Graffiti vzw: “Deze groep kan veel vertellen met graffiti. Iedereen heeft een verhaal.”

Dat er in de februari- en meigroep van de Samenlevingsdienst ook ware graffitikunstenaars zitten, is sinds 24 juli geen geheim meer. Het is een zonnige dag en de jongeren verzamelen in Gent voor een chantier bij Graffiti vzw. De vzw organiseert activiteiten voor kinderen en jongeren, steeds met het idee om hun kritische stem te versterken. Het is trouwens de gastorganisatie van Nette (21), die er sinds februari aan de slag is. In de voormiddag helpt iedereen het atelier opruimen en daarna zal Nette een workshop graffiti geven aan haar leeftijdsgenoten. Best spannend, maar ze heeft er zin in.

“Ik amuseer me enorm in deze organisatie. En op deze manier kan ik ook eens delen waar ik mee bezig ben. Dit is iets wat veel jongeren leuk vinden en zeker deze groep kan veel vertellen met graffiti, want iedereen heeft een verhaal.” Na haar traject wil Nette graag iets met kunst doen, in combinatie met sociaal werk. Een beetje zoals in haar eigen gastorganisatie dus. “Ik twijfelde al heel lang over sociaal-cultureel werk. Maar dat was allemaal nog wat vaag en de mogelijkheden zijn enorm. Bij Graffiti vzw had ik een ervaring die bevestigde waar ik op hoopte.”

Dat Nette hier al een hoop ervaring opdeed, merk je meteen tijdens haar uitleg aan de rest van de groep. Want hoe spuit je de perfecte lijnen? Waar moet je op letten tijdens het inkleuren? En hoe in godsnaam gebruik je zo een graffitifles? Vragen waar ze maar al te graag een antwoord op geeft. Daarna is het tijd voor het echte werk en kan de groep zelf aan de slag. Daar kijkt Laura (23) al naar uit. “Ik kan niet wachten om te zien wat we allemaal gaan doen. Ik hoorde dat we sjablonen gaan maken, dus dat wordt een namiddagje creatief bezig zijn.”

Het doel van dat middagje? Een woord spuiten dat de dag omschrijft, het liefst op zo’n esthetisch mogelijke manier. De witte veiligheidspakken worden aangetrokken en… spuiten maar. In het begin nog een beetje onwennig, dat zeker, maar naarmate de middag vordert, verschijnen er stuk voor stuk pareltjes op de panelen. “Ik koos voor het woord ‘mint’ omdat ik de dag heel verfrissend vond. Dit is iets heel anders dan wat ik normaal zou doen”, zegt Emily (22) over haar werk.

"Op deze manier kan ik delen waar ik mee bezig ben."

En dat vonden alle jongeren. Er worden dan ook gretig applausjes uitgedeeld bij het bekijken van elkaars werken. Het is mooi om te zien hoeveel originaliteit er tevoorschijn is getoverd. Zo werkte Sam (20) niet met een klassieke letterstijl, maar bracht hij een meer gotisch lettertype tot leven. “Dit is heel cool, ik had zoiets nog nooit gedaan. Ik vind het interessant om dit te kunnen meemaken”, vertelt hij over de namiddag. Sélas (25) week zelfs helemaal af van het concept: hij maakte een hondje. Ook voor Kaat, de mentor van Nette, is dit alles voor herhaling vatbaar.

“Hiervoor kende ik de Samenlevingsdienst niet. Nette vroeg ons rechtstreeks of ze bij ons terecht kon. Ik vond dat meteen een leuk concept, want dat is wat we sowieso doen in onze werking: jongeren een ondersteuningstraject bieden om workshops te geven en te groeien als persoon. Het is fijn dat iemand zo vaak aanwezig is. Meestal zie ik mijn vrijwilligers maar sporadisch, dus ik vind het fijn om een nauwe band met haar te kunnen opbouwen. Daardoor wordt ze ook deel van het team. Dit was een positieve ervaring en ik zou dit graag meer doen in de toekomst.”

Tijdens het feedback-rondje achteraf blikt iedereen terug op een mooie namiddag. En de persoonlijke begeleiding van Nette? Die krijgt een vijf op vijf. Maar de dag is nog niet ten einde, want wie Gent zegt, zegt Gentse Feesten. En daar hebben een aantal jongeren wel oren naar, zeker als dat gepaard gaat met zon een verfrissend drankje. Op die manier stapt een groepje creatievelingen de avond in, klaar om de Gentse binnenstad onveilig te maken met hun vriendschap en warmte.