Ik wil een infosessie
volgen

Nieuws

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van de Samenlevingsdienst.

Open Workshop: breng je interesses in kaart!

Sta je voor een grote keuze? Wil je een beter zicht op wat je graag doet en wat je goed kan? Kom naar onze gratis workshop, iedereen is welkom! We gaan samen aan de slag om je interesses in kaart te brengen. We zoomen in op verschillende levensdomeinen en bieden je een kader om op een andere manier naar je interesses te kijken. Je kan zelf kiezen of je op woensdag of op zaterdag wil deelnemen, het is twee keer dezelfde workshop.

Tijdens deze workshop kan je al eens proeven van wat het vormingstraject tijdens een Samenlevingsdienst jou te bieden heeft. Op het einde bekijken we ook of een Samenlevingsdienst (of een gap-periode in het algemeen) nuttig kan zijn voor jou om verder op verkenning te gaan en te experimenteren met verschillende interesses. Hoe dan ook neem je na deze ene sessie al heel wat inzichten in je eigen passies en interesses mee naar huis!

Praktische info

  • Wanneer? woensdag 8 mei en zaterdag 11 mei
  • Hoe laat? 15-17u
  • Waar? De Villa van MijnLeuven (Onze-Lieve-Vrouwstraat 46)
  • Voor wie? Alle jongeren van 16 t/m 25, ook als je zelf geen samenlevingsdienst wil doen
  • Inschrijven doe je hier!

Nog vragen?

Je kan terecht bij onze mobilisatieverantwoordelijke Janne met al je vragen.

Viering van de Samenlevingsdienst in het federaal parlement

Op maandag 18 maart 2024 vierde het Platform voor de Samenlevingsdienst het engagement van jongeren in het federaal parlement. Verschillende politieke vertegenwoordigers spraken ook hun steun uit voor de institutionalisering van de Samenlevingsdienst! Een dubbel engagement van jongeren en politici dus, dat enkel maar toegejuicht wordt om zijn positieve impact op de samenleving!

>> Lees het volledige nieuwsbericht

Online infomoment voor toekomstige gastorganisaties

Het Platform voor de Samenlevingsdienst organiseert een online infosessie voor alle organisaties die graag geëngageerde jongeren zouden ontvangen om hen te informeren over het traject van de Samenlevingsdienst en wat 'een gastorganisatie zijn' inhoudt.

>> Schrijf je hier in

Team Vlaanderen breidt uit

Goed nieuws, want naast de antenne in Leuven krijgt de De Samenlevingsdienst er heel binnenkort twee nieuwe antennes bij in Vlaanderen: in Gent en Antwerpen. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Half april zijn beide antennes volledig operationeel.

>> Lees het volledige nieuwsbericht

De stem van de mensen die ons steunen

Ontdek via deze reeks interviews het standpunt van verschillende bekende personen uit de academische, associatieve, culturele en andere sectoren over de Samenlevingsdienst. In deze video deelt Ignaas Devisch zijn mening als filosoof.

>> Ontdek de volledige interviewreeks hier.

Het engagement van de steden en gemeenten

"Welk politiek machtsniveau staat dichter bij zijn jeugd en zijn vrijwilligers dan een gemeente?" Deze reflectie lag aan de basis van de "Gemeenten Campagne" die in januari 2019 door het Platform voor de Samenlevingsdienst werd gelanceerd. Het doel: steden en gemeenten voorstellen deel te nemen aan de ontwikkeling van de Samenlevingsdienst op het grondgebied van de gemeenten door middel van verschillende niveaus van engagement.

>> Lees hier hoe ze zich engageren

Federale overheid gaat akkoord met structurele financiering en institutionele erkenning van de Samenlevingsdienst!

Brussel, 10/10/2023 - Een historisch moment voor de Samenlevingsdienst: tijdens het begrotingsconclaaf besliste de federale regering een structurele financiering te voorzien om vanaf 2024 jaarlijks 1.000 jongeren een Samenlevingsdienst te laten volgen. In eerste lezing keurt ze bovendien het wetsontwerp goed dat de Samenlevingsdienst formeel invoert in België. Toekomstige generaties jongeren die een Samenlevingsdienst zullen doen, genieten dan van een wettelijk statuut - dat zowel symbolisch als juridisch sterk is - en van een gepaste vergoeding.

Lees het volledige persbericht hier!