Ik wil een infosessie
volgen

Voer campagne in je gemeente

Hier doen we een warme oproep naar alle Belgische lokale vertegenwoordigers om mee een Samenlevingsdienst mogelijk te maken in al onze Belgische steden en gemeenten.

"Welk politiek machtsniveau staat dichter bij zijn jeugd en zijn vrijwilligers dan een gemeente?" Deze reflectie lag aan de basis van de "Gemeenten Campagne" die in januari 2019 door het Platform voor de Samenlevingsdienst werd gelanceerd. Doel: steden en gemeenten voorstellen deel te nemen aan de ontwikkeling van de Samenlevingsdienst op het grondgebied van de gemeenten door middel van verschillende niveaus van engagement.

Meer informatie over het engagement van partnergemeenten

De lokale besturen die de Samenlevingsdienst ondersteunen

Op dit ogenblik beslisten bijna 70% van de geconsulteerde besturen om De Samenlevingsdienst te steunen en samen te werken. Dit is 52% van alle steden en gemeenten in België en dit aantal blijft in de komende maanden stijgen. Op 26 september 2023 werden reeds 315 charters van lokale besturen overhandigd aan de federale regering, samen met deze brief aan de ministers, viceministers en staatssecretarissen. Een verslag van deze dag leest u hier.


Schoolverlaters zijn vaak nog zoekende naar wat ze precies willen doen, of hebben gewoon zin in iets anders. De Samenlevingsdienst biedt hen het ideale antwoord. Als lokaal bestuur werken we daar graag aan mee met enkele projecten. Zo kunnen jongeren tussen 18 en 25 de werking van kunstacademie KADE ondersteunen, een vrijetijdsaanbod voor jongeren helpen organiseren en promoten samen met onze jeugddienst, of de milieudienst helpen […]. Gevarieerde thema's dus, met voor elk wat wils. Een meerwaarde voor onze diensten en voor de jongeren, die ervaring kunnen opdoen, hun blik kunnen openen en hun toekomst richting kunnen geven.

Jan Vermeulen, burgemeester Deinze

De samenlevingsdienst biedt jongeren de kans om diverse vaardigheden te ontwikkelen, hun persoonlijke plaats in de maatschappij te ontdekken en zich als verantwoordelijke en kritische burgers op te stellen. Het leren van belangrijke normen en waarden is belangrijk om de toenemende onverdraagzaamheid in onze samenleving tegen te gaan.

Sofie Vandeweerd, burgemeester Dilsen-Stokkem

Als de Samenlevingdienst jongeren in staat stelt om de realiteit van werk te ervaren en hun plaats te vinden, vervullen we een reeks doelstellingen die belangrijk zijn voor de jeugd en de maatschappij.

Paul-Olivier Delannois, burgmeester Doornik

In Elsene voeren veel non-profitorganisaties essentiële solidaire projecten uit, binnen de cultuursector of voor het milieu. De Samenlevingsdienst is een bemoedigend systeem dat jongeren laat kennismaken met deze projecten, hen opleidt en hen rechtstreeks en actief laat deelnemen aan het samenleven.

Christos Doulkeridis, burgemeester Elsene

Al verschillende jaren zetten we in Landen fel in op het Jeugdopbouwwerk. Wij zien de Samenlevingsdienst als een verlengstuk hiervan om jongeren kansen te bieden en een maatschappelijke rol te laten opnemen.

Gino Debroux, burgemeester Landen

Lijst met partnergemeenten