Ik wil een infosessie
volgen

Vormingen

Tijdens je Samenlevingsdienst volg je vormingen en workshops in groep om je (soft) skills en inzichten te verrijken. Vormingen over duurzaamheid, veerkracht of verbindend communiceren? Het staat allemaal op het programma!

Vormingen

De Startweek

Je Samenlevingsdienst begint met een startweek. Drie dagen lang maak je kennis met de andere jongeren uit jouw groep en je begeleiders. Met deze jongeren ga je in de loop van je Samenlevingsdienst vormingen en workshops volgen. Deze draaien rond geweldloze communicatie, veerkracht, het halen van je Europese EHBO-brevet, democratie, ecologie en ga zo maar verder.

Lees in dit verslag hoe zo'n vorming er in praktijk aan toegaat. 

Chantiers aka. gemeenschappelijk vrijwilligerswerk

Samen staan we sterker dan alleen! Tijdens je Samenlevingsdienst worden er ook chantiers georganiseerd. Tijdens deze dagen zet je je met heel je groep in voor een maatschappelijk project of bieden jullie helpende handen aan bij lokale initiatieven of crisissen.

Tijdens de overstromingen in Wallonië in 2021 zijn we allemaal naar het zuiden van ons land getrokken om de mensen daar te helpen. Maar evengoed trekken we er eens op uit met de ouderen van een woonzorgcentrum voor een zonnige wandeling. Ook werken we samen met (gast)organisaties bij allerhande taken. Laatst gingen we met onze nieuwe startgroep aan de slag bij Fabota. Lees hier  hoe dat verliep!

Je inzetten én bijleren, ook dat is de Samenlevingsdienst.

Feedbackmomenten en Terugblikken

Er staan ook vaste momenten in de vorm van vormingen of individuele sessies ingepland waar je je mening kan geven, ervaringen kan delen of vragen over bijvoorbeeld je toekomst kan stellen. Alles is daarbij bespreekbaar: het kan gaan over je doelstellingen en verwachtingen, maar ook over eventuele moeilijkheden die je binnen of buiten je project ervaart.

Je Samenlevingsdienst sluit je af met een slotmoment en een fijne activiteit, waarbij je in groep terugkijkt naar het traject en naar alles wat jullie hiervan meenemen.

Vorming: Blik op de Toekomst

  • Wat na die zes maanden Samenlevingsdienst?
  • Welke stappen wil je in je verdere leven zetten?
  • Misschien heb je zin in een opleiding en weet je nu ook welke?
  • Of voel je je klaar om je eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten?
    Allemaal uitdagingen van formaat die mee je toekomst zullen bepalen. We nemen in deze vorming de tijd om je hier in groep zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Individuele Opvolging

Ook individueel wordt je parcours opgevolgd door onze verantwoordelijken. Die helpen je bij eventuele moeilijkheden tijdens je Samenlevingsdienst of in het alledaagse leven aan te pakken. Bij die begeleider kan je ook terecht voor problemen van administratieve, sociale, juridische en psychologische aard.