Ik wil een infosessie
volgen

FAQ

Een opsomming van de meest gestelde vragen. Nog onduidelijkheden? Aarzel niet om ons te contacteren!

Waarom een Samenlevingsdienst doen?

Ben jij klaar om jezelf te ontwikkelen door zes maanden aan een project in een organisatie naar keuze te werken? Spreekt het jou aan om met gelijkgestemde jongeren de wereld een stukje mooier te maken? Dan ben je aan het juiste adres!

Daarnaast krijg je gratis workshops en vormingen met de jongeren die samen met jou gestart zijn. Die helpen je bij het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten. Van EHBO-diploma's en democratie tot geweldloze communicatie en assertiviteit.

Wat als ik 25 jaar ben?

Dan kan je zonder problemen beginnen! Ook als je in de loop van de Samenlevingsdienst 26 wordt, ben je meer dan welkom.

Wat is een gastorganisatie?

Gastorganisaties zijn organisaties die solidaire projecten hebben lopen die zich inzetten voor de samenleving.

Denk aan cultuurhuizen, zorginitiatieven, educatieve aanbieders, landbouw- en natuurinitiatieven, dierenzorg en zoveel meer.

Jij zet je dan zes maanden in voor een project naar keuze bij een van deze gastorganisaties.

Moet ik zelf uitzoeken hoe alles werkt, of is er begeleiding?

Geen zorgen, je wordt doorheen je hele traject begeleid door je jongerenbegeleider. Deze verwelkomt je, leert je kennen via een informeel kennismakingsgesprek en contacteert voor jou de gastorganisaties waar je graag aan de slag wil. Je mag jouw begeleider elk moment contacteren bij vragen of twijfels.

Verder volgt iemand van ons team (psycholoog van opleiding) ook op of je als jongere nog steeds op je plek zit. Indien nodig helpt deze persoon je om uit te zoeken hoe je best met problemen of toekomstplannen omgaat.

Ook in je gastorganisatie zelf word je niet aan je lot overgelaten. Je krijgt een mentor die je introduceert in het team en samen met jou je takenpakket opstelt. Dit op basis van je kwaliteiten en wensen. Bij vragen kan je dan ook altijd bij deze persoon terecht.

Hoe schrijf ik me in?

Volg een online infosessie zodat wij je alle informatie kunnen geven en je in contact kunnen brengen met de persoon die jou gaat begeleiden.

Inschrijven kan hier!

(BELANGRIJK: Na onze startweek in september 2024 leggen wij onze infosessies voor de komende tijd even stil. Binnenkort meer nieuws over de trajecten in 2025!

Wil je ons alvast laten weten dat je geïnteresseerd bent in een Samenlevingsdienst? Laat dan hier  je e-mailadres achter! We contacteren je als de nieuwe projecten van start gaan.)

Wanneer kan ik starten?

Er starten groepen in februari, mei, september en november. Maar je kan op eender welk moment een infosessie volgen en in contact komen met de persoon die jou zal begeleiden. Samen spreken jullie af wanneer je het beste start.

(BELANGRIJK: Na onze startweek in september 2024 leggen wij onze infosessies voor de komende tijd even stil. Binnenkort meer nieuws over de trajecten in 2025!

Wil je ons alvast laten weten dat je geïnteresseerd bent in een Samenlevingsdienst? Laat dan hier je e-mailadres achter! We contacteren je als de nieuwe projecten van start gaan.)

Uit welke domeinen kan ik kiezen?

We hebben gastorganisaties die vallen onder

  • Onderwijs en cultuur
  • Natuur, milieu en klimaat
  • Zorg en welzijn
  • Sport

Mag ik kiezen waar ik mijn samenlevingsdienst doe?

Uiteraard! We hebben een database van meer dan duizend projecten in zowel het Nederlands als het Frans. Maar als je een specifieke organisatie in gedachten hebt die hier niet tussen staat, dan nemen wij graag contact met hen op.

Behouden mijn ouders hun kindergeld?

Het systeem blijft hetzelfde: als je ouders nu nog kindergeld krijgen tijdens de maanden na het afstuderen/je beroepsinschakelingstijd/... dan behouden zij dit tijdens de periode van je samenlevingsdienst. Op papier verandert er dus niets.

Bij verdere vragen kunnen we je situatie altijd samen bekijken tijdens het kennismakingsgesprek.

Krijg ik een bewijs van mijn periode als vrijwilliger in de Samenlevingsdienst?

Jazeker, elke jongere krijgt na zijn zes maanden een certificaat om hun inzet voor de samenleving te eren. Deze wordt door afgevaardigden en ministers uitgereikt tijdens een slotceremonie in het Federaal Parlement. Alle jongeren die hun samenlevingsdienst in de laatste zes maand hebben afgerond, worden hierop uitgenodigd.

Kan ik dicht bij huis blijven of moet ik ver pendelen?

We doen ons best om een organisatie te vinden bij jou in de buurt. Je mag zelf de regio's aangeven waar je graag zou belanden en wat de maximale reistijd is die je ervoor over hebt.

Kan ik naar het buitenland gaan?

Het is mogelijk om voor een kortere periode (bv. twee weken) een zijproject in het buitenland te volgen. Je hoofdproject bevindt zich echter in België zelf. Na je Samenlevingsdienst kunnen wij je helpen om als vrijwilliger aan de slag te gaan via het Europees Vrijwilligerskorps.

Heb je een diploma nodig?

Nee, helemaal niet. Welke achtergrond of opleiding je ook hebt, je kan altijd inschrijven voor een Samenlevingsdienst.

Is een samenlevingsdienst zoals een studentenjob?

Nee, alle jongeren die een samenlevingsdienst doen, doen dit volledig vrijwillig. Er is een kleine forfaitaire kostenvergoeding voorzien, maar dit is geen loon en valt niet te vergelijken met een studenten- of flexijob. Als vrijwilliger kan je je voordelen behouden, zelfs als je een uitkering ontvangt.

Moet ik zelf mijn onkosten betalen, zoals vervoer?

Nee, de Samenlevingsdienst betaalt je transportkosten tot 100 euro per maand terug. Je betaalt je eigen tickets, houdt deze zorgvuldig bij en dient ze op het einde van de maand in. Het bedrag wordt in de maand erop op je rekening teruggestort.

Mocht het in jouw situatie moeilijk zijn om dit voor te schieten, kan je dit altijd uitleggen aan je jongerenbegeleider en dan zoeken zij mee naar een oplossing.

Heb ik vakantie?

Er zijn vakantiedagen voorzien. Je hebt recht op 10 dagen betaald verlof. Er wordt rekening gehouden met je schema bij je gastorganisatie en de dagen die je vrij houdt voor de vormingen en workshops. In overleg met je mentor en je jongerenbegeleider kan je dan verlofdagen inzetten.

Kan ik dit tijdens mijn studies of job volgen?

Als we spreken over voltijdse studies of jobs, is het antwoord neen. Omdat je vier dagen per week bezig bent met vrijwilligerswerk en ongeveer tweewekelijks een vorming bijwoont, is een Samenlevingsdienst al snel een voltijds engagement. Toch is een combinatie met bepaalde opleidingen (bijvoorbeeld: een avondopleiding, een opleiding Nederlands, een masterproef of een beperkt aantal vakken) of een bepaalde job (een studentenjob, flexijob,...) wel mogelijk. Best is dit op voorhand te bespreken met je jongerenbegeleider.

Nog meer vragen?

Volg een infosessie en de jongerenbegeleiders geven je een antwoord op al je vragen!

(BELANGRIJK: Na onze startweek in september 2024 leggen wij onze infosessies voor de komende tijd even stil. Binnenkort meer nieuws over de trajecten in 2025!

Wil je ons alvast laten weten dat je geïnteresseerd bent in een Samenlevingsdienst? Laat dan hier je e-mailadres achter! We contacteren je als de nieuwe projecten van start gaan.)