Ik wil een infosessie
volgen

Nieuws

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van de Samenlevingsdienst.

Nieuwe reeks: hoe kijken andere jongeren naar de Samenlevingsdienst?

De Samenlevingsdienst pakt uit met een gloednieuwe YouTubereeks waarin we nagaan wat andere jongeren denken over engagement en je inzetten voor de maatschappij. De eerste twee afleveringen staan alvast online. Veel kijkplezier!

Viering van de Samenlevingsdienst in het federaal parlement

Op maandag 18 maart 2024 vierde het Platform voor de Samenlevingsdienst het engagement van jongeren in het federaal parlement. Verschillende politieke vertegenwoordigers spraken ook hun steun uit voor de institutionalisering van de Samenlevingsdienst! Een dubbel engagement van jongeren en politici dus, dat enkel maar toegejuicht wordt om zijn positieve impact op de samenleving!

>> Lees het volledige nieuwsbericht

Online infomoment voor toekomstige gastorganisaties

Het Platform voor de Samenlevingsdienst organiseert een online infosessie voor alle organisaties die graag geëngageerde jongeren zouden ontvangen om hen te informeren over het traject van de Samenlevingsdienst en wat 'een gastorganisatie zijn' inhoudt.

>> Schrijf je hier in

De stem van de mensen die ons steunen

Ontdek via deze reeks interviews het standpunt van verschillende bekende personen uit de academische, associatieve, culturele en andere sectoren over de Samenlevingsdienst. In deze video deelt Ignaas Devisch zijn mening als filosoof.

>> Ontdek de volledige interviewreeks hier.

Team Vlaanderen breidt uit

Goed nieuws, want naast de antenne in Leuven krijgt de De Samenlevingsdienst er heel binnenkort twee nieuwe antennes bij in Vlaanderen: in Gent en Antwerpen. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Half april zijn beide antennes volledig operationeel.

>> Lees het volledige nieuwsbericht

Het engagement van de steden en gemeenten

"Welk politiek machtsniveau staat dichter bij zijn jeugd en zijn vrijwilligers dan een gemeente?" Deze reflectie lag aan de basis van de "Gemeenten Campagne" die in januari 2019 door het Platform voor de Samenlevingsdienst werd gelanceerd. Het doel: steden en gemeenten voorstellen deel te nemen aan de ontwikkeling van de Samenlevingsdienst op het grondgebied van de gemeenten door middel van verschillende niveaus van engagement.

>> Lees hier hoe ze zich engageren

Federale overheid gaat akkoord met structurele financiering en institutionele erkenning van de Samenlevingsdienst!

Brussel, 10/10/2023 - Een historisch moment voor de Samenlevingsdienst: tijdens het begrotingsconclaaf besliste de federale regering een structurele financiering te voorzien om vanaf 2024 jaarlijks 1.000 jongeren een Samenlevingsdienst te laten volgen. In eerste lezing keurt ze bovendien het wetsontwerp goed dat de Samenlevingsdienst formeel invoert in België. Toekomstige generaties jongeren die een Samenlevingsdienst zullen doen, genieten dan van een wettelijk statuut - dat zowel symbolisch als juridisch sterk is - en van een gepaste vergoeding.

Lees het volledige persbericht hier!