Ik doe een
Samenlevingsdienst
Back to the news

...en 1000!

Deze week heeft het Platform de symbolische kaap gerond van de 1000e missie geopend bij een partner: de gezinsplanning "Au quai" van Doornik is klaar om een jongere in Samenlevingsdienst te ontvangen! De ideale gelegenheid om onze dank uit te spreken aan u, de onthaalorganisaties die helpen om dit project dag na dag samen met ons te doen leven. Want zonder partners is er geen Samenlevingsdienst! Het is door op het terrein te experimenteren, door de opportuniteit te krijgen om zich in een team te integreren en dankzij de welwillende feedback van hun voogd dat jongeren zich bewust worden van hun potentieel, aan vertrouwen winnen en hun competenties ontwikkelen. Voor sommigen mondt deze positieve ervaring uit in een (eerste) baan, anderen krijgen een beter beeld van de richting die ze uit willen, en allemaal zijn ze na afloop rijker en beter gewapend voor hun verdere parcours.

De domeinen zijn uiteenlopend: rusthuizen, opvangcentra, voedselhulp, buurthuizen, kringwinkels, natuurreservaten, projecten voor zachte mobiliteit, culturele centra, bibliotheken, scholen, kinderdagverblijven, projecten rond permanente opleiding, jeugddiensten, educatieve boerderijen, BLOSO-centra, handisport… elk jaar beslissen honderden jonge vrijwilligers om zich voor deze projecten (en nog vele andere) te engageren via de Samenlevingsdienst. Samen gaan het Platform, de jongere en zijn missieplaats een win-win-win relatie aan, zoals één van onze onthaalorganismen het uitdrukt: "Ik vind dat de Samenlevingsdienst een enorm sociaal nut heeft, voor alle betrokken partijen, want het zorgt echt voor de herstelling van een sociaal weefsel dat mij steeds brozer lijkt" (Anne Léger, Missiegelastigde "Natuurlijke hulpbronnen" van het Parc naturel de Gaume, partner van de Samenlevingsdienst).

En de beweging blijft groeien! In 2021 alleen al hebben meer dan 400 nieuwe missies het daglicht gezien, dankzij u en de energie die wordt ontplooid door ons geweldig team "Partnerschap". Dit team doorkruist België om u te ontmoeten en u met passie de waarden over te brengen die de Samenlevingsdienst nauw aan het hart liggen. 

Hebt u zich onlangs bij ons aangesloten en/of bereidt u zich voor om een jongere in Samenlevingsdienst te ontvangen? Schrijf u dan zeker in op de Voogdijdagen die door het Platform georganiseerd worden. Dit uitwisselingsmoment dat speciaal bestemd is voor personen die instaan voor de begeleiding van de jongeren biedt de gelegenheid om kennis te maken met ons lokaal team, om uw vragen te stellen en uw ervaringen te delen met de voogden van onze andere onthaalorganisaties. Dit jaar worden er maar liefst negen sessies georganiseerd over het gehele grondgebied.

Tot binnenkort! En vertel het zeker voort, opdat we binnenkort samen de opening van de 2000e missie van de Samenlevingsdienst kunnen vieren!


Tekst : Aurélie De Keyzer