Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/servicec/www/wm-admin/functions.php on line 736

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/servicec/www/wm-admin/functions.php on line 736
Deelnemen aan de nationale feestdag? Double Check!
Ik doe een
Samenlevingsdienst
Back to the news

Deelnemen aan de nationale feestdag? Double Check!

Voor het tweede jaar op rij werden de jongeren in Samenlevingsdienst op 21 juli uitgenodigd op het défilé als teken van erkenning van de solidaire projecten die ze dagelijks uitvoeren en de specifieke ondersteuningsacties waaraan ze deelgenomen hebben tijdens de gezondheidscrisis en de overstromingen.

Dit jaar telde de delegatie van de Samenlevingsdienst niet minder dan 30 jongeren. Vooraleer de festiviteiten van start gingen, zijn ze bijeengekomen voor een lekkere potluck en om zich voor te bereiden op het grootse evenement.

Die dag hebben de teams actief deelgenomen aan het ‘Feest in de Warande’ en voor twee permanent bemande stands gezorgd, zodat de nieuwsgierige bezoekers het programma van de Samenlevingsdienst in al zijn facetten konden ontdekken. Aan de stand in het Warandepark werd de Samenlevingsdienst op een ludieke manier voorgesteld aan de hand van een collaboratieve muurschildering, een rad van fortuin en een quiz. In de Regentschapsstraat wapperden fier de kleuren van de Samenlevingsdienst en konden de voorbijgangers video-opnames bekijken of zich informeren over de Europese context van de burgerdiensten.

Vlak na het eten vertrokken de jongeren al voor een kort bezoekje langs de veiligheidsagenten en hun metaaldetectoren. Die routinecontrole deed enigszins denken aan de luchthaven, waar er eveneens gespannen verwachtingen in de lucht hangen voor het grote vertrek. All aboard dus voor deze grandioze ervaring: we namen plaats in de tribune, richtten onze blik omhoog toen de vliegtuigen overvlogen en hier en daar klonken zelfs opgewonden kreten tijdens de dynamische demonstratie van de soldaten voor het Paleis. We riepen ‘Leve de Koning!’ en ‘Leve de Koningin!’ toen de koninklijke familie langskwam, onze smartphones gegrepen om elke grootse verschijning te filmen en ons te herinneren dat we erbij waren. Na het défilé kregen de jongeren de kans om vooraanstaande politici te ontmoeten, onder meer Alexander De Croo, Egbert Lachaert, Meryame Kitir, Annelies Verlinden en André Flahaut. 

De Samenlevingsdienst is verheugd dat het engagement van de jongeren op die manier gevaloriseerd werd en hoopt dat die symbolische erkenning zal bijdragen tot de lang verwachte institutionalisering van de Samenlevingsdienst in België. Laten we ten slotte ook niet vergeten de jongeren te bedanken, zonder wie niets van dit alles mogelijk geweest zou zijn! We bedanken hen dus voor hun voorbeeldige deelname aan dit evenement, maar vooral voor hun dagelijkse inzet. We hopen van ganser harte dat hun fantastische bijdrage tot de nationale solidariteit anderen daartoe zal inspireren!

Hieronder een kort interview dat Bruzz voor deze gelegenheid heeft afgenomen: https://www.bruzz.be/videoreeks/woensdag-20-juli-2022/video-lisa-en-celina-mogen-op-de-eretribune-nerveus-om-de-koning


Enkele foto's...